Toggle navigation

Handleiding Loca Android app

Version 1.0.2

Welkom bij de handleiding van de Loca Android app.

In deze handleiding zullen wij alle functionaliteiten doorlopen die in de Loca Android app beschikbaar zijn.

In het menu links vindt je alle functionaliteiten terug die in de app beschikbaar zijn.

Heb je toevoegingen of opmerkingen dan horen we deze graag!

Overzicht scherm

Het overzicht scherm

In dit scherm vindt je het overzicht met al je units welke je hebt toegevoegd, eventueel opgedeeld in groepen.
Je hebt de mogelijkheid tot het zoeken, handig wanneer je veel units in de app hebt staan. Ook kan je vanuit dit scherm nieuwe Loca’s toevoegen door te klikken op het   icoon rechts onderin.

Met het filter icoon rechts bovenin, kan je units tonen of verbergen in het overzicht scherm.
Handig als je units hebt die leeg zijn, maar toch wil bewaren om de historie ooit nog eens te bekijken, maar niet meer altijd in beeld wilt hebben.

In het overzicht van de app geven we onderstaande informatie weer van een unit:

• Unit icoon met GPS/LBS indicator (klik hier voor meer info over wat is LBS?)
  • Unitnaam
  • Laatst bekende adres
  • Aantal minuten/uren geleden dat laatste positie is ontvangen
  • Accu status
  • Bestel icoon (winkelwagen icoon wordt alleen getoond zodra de batterij onder de 20% is zodat u optijd eventueel de unit kunt vervangen)

Detailscherm

Het detail scherm

In dit scherm zie je de details van je aangeklikte unit.

• Laatste locatie: het adres van de laatst bepaalde locatie
  • Laatste tijd: de tijd van de laatst bepaalde locatie
  • Unit icoon: klik op het icoon om deze te veranderen
    Het icoon heeft ook de aanduiding om te zien of het een GPS of LBS locatie betreft. Meer uitleg over LBS vind je hier.
  • Signaal status: hier kan je het GPS signaal van je Loca bekijken.
    Hoe voller het balkje hoe beter het signaal. Hoe beter het signaal hoe nauwkeuriger de locatie zal zijn.
  • Batterij status: geeft aan hoeveel locaties/dagen de batterij nog over heeft met de ingestelde frequentie
  • Notificaties: hierin kan je verschillende meldingen aan/uit zetten die je wilt ontvangen via de app of per email
  • Groep: hierin kan je de unit aan een zelf aangemaakte groep toekennen
  • Locatie Frequentie: hier kan je de frequentie wijzigen van de Loca, dus hoe vaak die een locatie moet versturen
  • Locatie delen: hiermee kan je de laatst ontvangen locatie delen met andere via o.a. WhatsApp, e-mail, chat, etc
  • Historie: via deze knop kan je de locaties uit het verleden terug kijken, de locaties van de geselecteerde periode worden dan op de kaart getoond.

Hieronder worden de functies verder uitgelegd.

Notificaties

Notificaties

Hier kan je de verschillende notificaties instellen die je wilt ontvangen via een Push bericht of E-mail.
Met een Push bericht ontvang je een melding op de smartphone waar de app op is geïnstalleerd, de app hoef je hiervoor niet apart te openen.

Om een notificatie aan te zetten schuif het balletje van links naar rechts. Als deze roze wordt, is de notificatie actief.

• Nieuwe locatie: ontvang een notificatie als er een nieuwe locatie/positie wordt ontvangen
  • Batterij bijna leeg (<20%): ontvang een notificatie als de batterij onder de 20% komt zodat je de Loca op tijd kunt vervangen.
  • 3 dagen geen locatie ontvangen: ontvang een notificatie als er 3 dagen geen nieuwe locatie of positie is ontvangen door de Loca. Hierdoor weet je dat er wellicht iets mis is of de Loca op een plek staat waar geen bereik is. Bekijk hier tips om het bereik van je Loca te controleren.

Groepen

Groepen

In dit scherm kan je je unit aan een groep toekennen, of een nieuwe groep aanmaken.

• Vink de gewenste groep aan waar je je unit aan wilt toevoegen.
  • Wil je een nieuwe groep aanmaken, klik dan op het + icoon rechts bovenin of rechts onderin en vul de naam van je groep in.

Locatie frequentie

Frequentie aanpassen

In dit scherm kan je de frequentie en tijdstip waarop je een locatie doorkrijgt van je Loca wijzigen.

• Frequentie: achter elke frequentie zie je hoelang de batterij van de unit mee gaat (in aantal dagen).
  • Over 24 uur terug naar 1x per dag: deze optie is bedoelt dat je bijvoorbeeld bij een calamiteit de Loca op 1x per 10 minuten kunt zetten. Omdat de batterij dan snel leeg gaat, kan je met deze functie de frequentie automatisch na 24 uur weer terug instellen op 1x per dag.  Hoe meer posities je wilt ontvangen hoe minder lang de batterij meegaat.
  • Tijd: hier kan je aangeven hoe laat je een update van de locatie wilt ontvangen, bijvoorbeeld: 1x per dag om 13.00 uur.

Wanneer je de frequentie van je Loca wijzigt, zal dit bij de eerst volgende ontvangen positie worden verwerkt.

Voorbeeld 1:

• Je ontvangt 1x per dag om 10.00 uur een positie.
  • Je past de frequentie om 21.30 uur aan naar “6x per dag”, de frequentie wil je om 10.00 uur ontvangen.
  • Je ontvangt dan vanaf 10.00 uur de volgende dag, om de 4 uur een nieuwe locatie.

Voorbeeld 2:

• Je ontvangt 1x per dag om 10.00 uur een positie.
  • Je past de frequentie om 21.30 uur aan naar “6x per dag”, de frequentie wil je om 09.00 uur ontvangen.
  • Je instelling wordt dan om 10.00 uur, de volgende dag verwerkt.
  • De dag daarop om 9.00 uur, ontvang je om de 4 uur een nieuwe locatie.

Historie

Historie

In dit scherm kan je historie van je units terug zien:

• Kies de gewenste periode, alle locaties zullen op de kaart worden getoond.
  • Klik op een icoon op de kaart om de details van die locatie te zien.

Icoon wijzigen

Icoon wijzigen

Als je op het icoon hebt geklikt vanuit het detail scherm kan je een bijpassend icoontje kiezen, zoals een auto, motor, boot of container.

Op die manier zie je bijvoorbeeld sneller op de kaart of in het overzicht om welke unit het gaat, of waar je de unit voor gebruikt.

De GPS icon wordt automatisch aangepast naar een LBS icon, zodra de Loca geen GPS signaal kan ontvangen. Lees hier meer over het verschil tussen GPS en LBS.

Locatie aanmaken

Locatie aanmaken

In dit scherm kan je van een ontvangen locatie een vast adres maken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een bedrijfsnaam of andere naam opgeven.

Het systeem herkent daarna automatisch als er een locatie wordt ontvangen binnen een bepaalde radius, en zal de gegevens die je hebt opgegeven aanvullen zoals een naam of huisnummer. Via Instellingen > Adressen kan je een radius per ingesteld adres opgeven. De radius is de straal waarin de locatie zich moet bevinden voordat de gegevens aangevuld of aangepast zullen worden.

Deze instelling is bijvoorbeeld makkelijk wanneer een object op een kruising staat en elke keer een ander adres weergeeft. Als je hier een Locatie voor aanmaakt, krijgt u voortaan hetzelfde adres te zien met eventueel een naam.

Kaart

In dit scherm kan je de kaart bekijken waarop alle laatste locaties worden getoond van de Loca’s die je in je account hebt staan.

Als je op een icoon klikt op de kaart worden de details getoond van die specifieke Loca, zoals de datum en tijd en het adres.
Via het icoon zelf kunt u zien of dit een GPS of LBS locatie was.

Met de zoekfunctie kan je bijvoorbeeld de unit naam intypen die je zoekt, de kaart zal dan automatisch inzoomen op deze unit.

Rapporten

In dit scherm kan je een rapport genereren voor jouw Loca.

• Kies de betreffende Loca
  • Kies de begin datum
  • Kies de eind datum
  • Klik op Uitvoeren

Het rapport zal automatisch per E-mail worden verzonden naar je Email adres waarop je je Loca hebt geregistreerd en mee ingelogd bent.
Deze komt in *.csv formaat welke je in Excel kan openen, en bevat de Locaties van je unit.

Instellingen scherm

Instellingen

In dit scherm kan je diverse opties en instellingen wijzigen

• Mijn Loca: bekijk de lijst met jouw Loca’s en wijzig naam, of andere unit gegevens.
  • Groepen beheren: Bewerk of maak je groepen aan waar je units aan wilt koppelen.
  • Adressen: wijzig of vul de Locatie adressen, en pas de radius eventueel aan.
  • Over Loca: hier kan je de versie van de app terug vinden en contact informatie.

Hieronder vindt je meer gedetailleerde informatie over deze velden.

Mijn Loca

Mijn Loca

In dit scherm kan zie je een overzicht van de Loca’s in je account. Hier kan je eenvoudig de gegevens van de Loca aanpassen of aanvullen.

• Naam: geef je unit een naam
  • Serienummer: sommige machines of objecten hebben een serienummer, deze kan je (optioneel) hier invullen.
  • Merk: in dit veld kan je het merk van het object invullen.
  • Model: hier kan je het model opgeven van het object waar de Loca op is geplaatst.
  • Code: hier wordt het s/n code weergegeven van de betreffende Loca. Deze code vindt je ook terug op de sticker met QR code die op de Loca zit, en is niet te wijzigen

Groepen

Groepen

In dit scherm zie je het overzicht van je groepen, en kan je deze eventueel wijzigen.

• Door te klikken op de groepsnaam kom je in een scherm terecht voor het aanpassen van de naam.
  • Klik je op het + icoon kan je een nieuwe groep toevoegen die je daarna bij de unit in het Detailscherm weer kan aanroepen

Adressen

Adres / Locatie

In dit scherm zie je een overzicht van je aangemaakte adressen. Dit kan worden gebruikt om voortaan een bedrijfsnaam of huisnummer automatisch bij een locatie te vermelden.

• Naam: hier kan je bijvoorbeeld een bedrijfsnaam of klant naam opgeven.
  • Straat: de straatnaam kan je eventueel wijzigen
  • Huisnummer: vermeld eventueel het huisnummer
  • Postcode: de postcode van het adres
  • Plaats: de plaatsnaam van het adres
  • Land: het land van de locatie
  • Radius: hier kan je de radius opgeven wanneer het adres vervangen moet worden het hier aangepaste adres. Dit betekend dus dat als deze op bijvoorbeeld 100 meter staat het systeem in een cirkel (radius) van 100 meter om de coördinaten kijken en elke locatie die daarbinnen valt, vervangt met de hier opgegeven adres gegevens.

Over Loca

Over Loca

In dit scherm zie je het versie nummer van de Loca app.